dc.contributor.author | Aralova Minavvar Nomoz qizi | |
dc.date.accessioned | 2025-10-17T08:25:25Z | |
dc.date.available | 2025-10-17T08:25:25Z | |
dc.date.issued | 2025-04-25 | |
dc.identifier.citation | MASTERS SCIENTIFIC JOURNAL | en_US |
dc.identifier.uri | https://dspace.kstu.uz/xmlui/handle/123456789/534 | |
dc.description | Tutni ovqatlanishdan oldin iste’mol qilish lozim, shunda oshqozonga uning zarari
tegmaydi. Tut mevasini quritib, undan damlama, kompot tayyorlab ichilsa,
darmonsizlikni davolaydi, ozishga yordam beradi, organizmni tozalaydi. Qishda tut
daraxtining kurtagini olib, tozalab, damlamasini yurakni quvvatlash uchun ichib
yuriladi. Tanadagi eski yara va shikastlangan joylarni davolashda tut bargi va
shoxchasini maydalab, o‘simlik yog‘i bilan aralashtirib surtilsa, yaralar tez bitadi,
terida o‘rni qolmaydi. Tutning ozuqaviy qiymati – 70 kkal. Yangi tut (yoki
konservalangan) mevasi sharbati ko‘krak qafasining simillab og‘rishi va nafas olish
qiyinlashib harsillashda yordam beradi. Odatda tut mevasini yangi uzib olinganida
iste’mol qilinadi, lekin undan shuningdek, kompot, murabbo, kisel, sirop, pishiriqlar
ichiga solib, pishirib iste’mol qilinadi. Tutni yashash joyiga yaqin joyda pishib yetilgan
mevasi iste’mol qilinadi. Uni uzoq masofaga transport vositasida olib borish
yaramaydi, yetib borgunicha aynib qoladi. | en_US |
dc.description.abstract | ushbu maqolada tut mevasining quritish usullari va tut mevasidan
mahsulotlar tayyorlash o’rganilgan va tahlil qilingan. | en_US |
dc.language.iso | other | en_US |
dc.publisher | MASTERS SCIENTIFIC JOURNAL | en_US |
dc.subject | Balxi tuti, havoda quritish, elektir quritgichda quritish, murabbo tayyorlash,vino tayyorlash, to’p meva, soyada quritish. | en_US |
dc.title | TUTDAN QAYTA ISHLANGAN MAHSULOTLAR TAYYORLASH TEXNOLOGIYASI | en_US |
dc.title.alternative | ushbu maqolada tut mevasining quritish usullari va tut mevasidan mahsulotlar tayyorlash o’rganilgan va tahlil qilingan. | en_US |
dc.type | Article | en_US |